Bliv ringet op

    Bliv ringet op

    Har du brug for hjælp til at vælge uddannelse?

    Hvilken afdeling er nærmest dig?

      Vi er her for at hjælpe dig.
      Skriv til os og vi vender tilbage snarest muligt.

      Parforhold, forskelligheder og diagnoser

      • Annegrethe Williams
      • 20. marts, 2025
      NLP Psykoterapeut, MPF & NLP Coach, ICF
      Læs mere om Annegrethe Williams

      Parforhold, forskelligheder og diagnoser: I et sundt parforhold er forståelse og respekt for både sig selv og hinanden fundamentalt. Hos Dansk NLP Institut arbejder vi ud fra en grundlæggende tro på, at alle gør deres bedste ud fra de forudsætninger, de har. Vi ser disse forudsætninger som de landkort, vi bærer med os, skabt af alle vores oplevelser gennem livet. Når vi bliver bevidste om disse landkort og accepterer alle dele af os selv, også dem vi måske ikke er stolte af, kan vi begynde at opbygge et sundt forhold til os selv og dermed til andre. Et sundt parforhold handler derfor ikke kun om at forstå og rumme den anden, men også om at forstå og rumme sig selv. Gennem denne forståelse kan vi bedre navigere i de udfordringer, vi møder sammen, og skabe et forhold, der er præget af åbenhed, nysgerrighed og støtte. Denne artikel dykker ned i, hvordan vi kan opbygge et sundt parforhold, hvad enten vi står overfor diagnoser, stress, tvivl eller udfordringer med selvværd, og hvordan vi kan bruge vores forskelligheder som en styrke i relationen.

      Det ‘sunde’ parforhold

      En fundamental forudsætning for al vores arbejde på Dansk NLP Institut er at vi tror på at alle gør det bedste vi kan ud fra de forudsætninger vi har. Der er en intention med alt, hvad vi gør, hvad vi tænker og hvad vi føler. Derudover arbejder vi også ud fra antagelsen om, at vi alle besidder de ressourcer, der skal til for at opnå det, vi gerne vil. 

      Hos Dansk NLP Institut ser vi vores forudsætninger som resultat af de landkort, vi har med os. Vores landkort er skabt på baggrund af alt det vi har oplevet, lige fra starten af livet, som per definition er vores rygsæk – det er alt det vi bærer os med fra tidligere, og ind i nuet, også og især, i de parforhold vi er i. 

      At skabe et sundt parforhold handler om at skabe et sundt forhold til os selv. Det handler om at vi bliver bevidste, fortrolige og venskabelige med alle vores dele – også dem, vi ikke er stolte af og dem vi er skamfulde over. Det handler om at acceptere disse dele og se dem for og med de ressourcer som de bidrager med, og som er del af at udgøre den samlede helhed som vi som mennesker består af. Når vi giver os tid til at udvikle den forståelse for, og kapacitet til, at rumme os selv, skaber det grobund for forståelsen af at andre mennesker omkring os også bærer på deres rygsække, del-personer og erfaringer og oplevelser, som udspiller sig i dagligdagen.

      Landkort

      Parforhold og Diagnoser

      Parforhold kan være anderledes, når en af parterne har en psykisk eller fysisk diagnose. Men et forhold er stadig et forhold, uanset hvad den enkelte bringer med sig. En diagnose gør det ikke nødvendigvis lettere eller sværere – ‘sværhedsgraden’ i forholdet afhænger af, hvor bevidst man er om sig selv, og hvilke strategier man har udviklet for at være sammen med andre mennesker.

      Diagnose og identitet

      En vigtig del af sygdomsforståelse handler om at vide, hvordan man fungerer i verden. Når en med autisme fx reagerer på en bestemt måde, og man som partner forholder sig nysgerrigt til reaktionen, skabes der mulighed for større forståelse, der skaber grobund for at tilpasse sin reaktion. Kommunikation bliver afgørende, og begge parter må være åbne for at tale om deres behov. Begge parter har muligheden for at bestemme sig for hvordan de vil forholde sig til de oplevelser de møder. Begge parter har muligheden for at acceptere eller afvise reaktioner og sætte grænser baseret derpå. 

      Det samme gør sig gældende for en med fx bipolar lidelse. At have en diagnose betyder, at visse mønstre er genkendelige, og at perioder med skiftende adfærd kan forudsiges i en vis grad. For par kan det være hjælpsomt at være opmærksom på, hvad de kan forvente i forskellige faser, og hvordan de bedst kan støtte hinanden. Jo bedre begge parter forstår symptomerne og deres konsekvenser, desto nemmere kan de navigere i hverdagen sammen.

      Bipolar lidelse og parforhold

      Diagnosens styrke

      Diagnoser er som oftest givet på baggrund af adfærd, der udmærker sig som ‘ekstra kraftigt’ i forhold til ‘normalen’. Ofte kan den ‘ekstra intense adfærd’ være udfordrende for personen, der har den, da det forvolder udfordringer med at passe ind i de strukturer, vores samfund har skabt. Denne ‘ekstra intensitet’ indeholder også ressourcer, og er i mange tilfælde et produkt af et miljø, hvor personen har været nødt til at udvikle sit ekstra gear for at kunne eksistere så optimalt som muligt. 

      At være kærester med nogen, der fx har ADHD, kan medføre både udfordringer og unikke fordele. Mange med ADHD er kreative og har en fantasifuld tilgang til livet, hvilket kan bringe spænding og nye, uventede oplevelser i forholdet. Der er ofte en vilje til at prøve nye ting og tage chancer, hvilket kan føre til sjove og spontane eventyr. Deres energi og entusiasme smitter også ofte af på deres partner, da de kan være meget entusiastiske omkring ting, de brænder for, og dette kan gøre forholdet livligt og energisk.

      Desuden har mange med ADHD en dyb forståelse for at navigere følelsesmæssige op- og nedture, hvilket kan gøre dem til bedre lyttere og mere empatiske i et forhold. Deres erfaring med at håndtere udfordringer kan også bidrage til en høj grad af tålmodighed og fleksibilitet, hvilket er værdifuldt i et forhold, hvor begge parter arbejder sammen om problemer.

      Angst og Stress i Parforholdet

      Når angst spiller en rolle i parforholdet, er det vigtigt at have en sygdomsforståelse. Det er først og fremmest den, der bærer angsten, som jeg selvfølgelig er ekstra nysgerrig på: Hvad er det for noget, og hvordan håndterer jeg det? Jo bedre man kender sig selv og har accepteret virkeligheden, desto nemmere er det også at kommunikere med den anden og fortælle, at i de her situationer sker der det og det, og der er brug for det. Angst er en klinisk diagnose og samtidig et grundvilkår for os alle, der som oftest ikke er noget patologisk ved. Det samme gør sig gældende for stress. 

      Stress er ikke en diagnose, men et ord, vi bruger i flæng. Intet liv er uden stress, og stress er jo igen en ressource. Uden stress ville vi ikke komme nogen vegne. Men når vi taler om længerevarende stress, hvor den ene begynder at lide under det, og ikke længere kan klare hverdagen, kan det blive nødvendigt for den anden part at tage over. Det handler om at udtrykke sine behov og finde løsninger for at reducere stress.

      Forståelse og genkendelse af stress

      Selvværdet og selvkærligheden
      Udtrykket ‘lavt selvværd’ hører vi ofte i daglig tale, i virkeligheden er det mere reelt at forholde sig til selvværd, som handler om at være sig selv bekendt og hvordan vi forholder os til os selv og i relation til andre. Arbejde med selvværd handler om at kunne give det en stemme, at kunne sige højt: “Jeg føler mig flov, når.”…” eller “Jeg bryder mig ikke om det her, men jeg kan godt lide…” 

      I min optik er der selvværd, som består af to dele. En del handler om selvtillid. Troen på, at jeg kan opnå det, jeg gerne vil. En anden del handler om kongruens at stå ved det, man oplever. At jeg er mig selv bekendt og elsker mig selv for alle de dele, inklusive sin skam og sin vrede og netop har det som ressourcer.

      Der findes ingen garantier i livet. Det starter med at værdsætte sig selv og elske sig selv. Hvis du ikke er i stand til at værdsætte dig selv fuldt ud, bliver det svært for din partner at værdsætte og elske dig. At styrke forbindelsen i et parforhold handler derfor om at starte med at styrke forbindelsen hos den enkelte, i os selv, og for os selv, skaber vi rum for at være det vi ønsker at se i vores relationer. 

      Vores forskelligheder og måder at være i verden på skaber dynamikker i alle vores relationer, også i parforholdet. Jo bedre vi kender os selv og erkender vores mønstre, desto lettere bliver det at forstå, hvordan vi kan gøre noget andet og lykkes med dette. Vi har valgmuligheder og kan vælge at gøre noget nyt. Vi kan vælge at være nysgerrige på hinanden og på sig selv, og vi kan blive ved med at eksperimentere med måder at kommunikere på, så det føles rart og sundt frem for det modsatte.