Det kan være en svær og hård proces at erkende, at man har behov for hjælp fra en fagperson inden for det psykologiske felt.
Ligeså svært kan det være at finde ud af forskellen på en psykolog og en psykoterapeut. Hvornår anvender man den ene frem for den anden? Og hvad er forskellen på det to?
Læs mere herunder og forstå forskellen på en psykoterapeut og en psykolog.
Uddannelsen som psykoterapeut tages som en 4-årig deltidsuddannelse på et psykoterapeutisk uddannelsessted. Til forskel fra en psykolog, så er en psykoterapeut ikke en beskyttet titel i Danmark, men for at kunne kalde sig selv Psykoterapeut MPF, så skal man være godkendt af Dansk Psykoterapeutforening.
På uddannelsen er det et krav, at psykoterapeuten selv går gennem terapi for at kunne mærke de teorier og metoder, som der læres om på uddannelsen, på egen krop.
En psykoterapeut er ikke uddannet til at hjælpe personer med svære sindslideler og kan ikke stille diagnoser. En psykoterapeut hjælper personer, der er stødt på personlige eller psykiske kriser. Dette kan omfatte angst, sorg, stress eller en anden form for personlig krise.
En psykoteratpeut kan også hjælpe mennesker, som ikke har en personlig krise, men som bare gerne vil lære mere om sig selv og udvikle sig enten på et personligt eller professionelt plan.
Psykoterapi handler om at støtte og hjælpe personer til at forstå og identificere deres symptomer, for derefter at hjælpe dem med at ændre de mønstre og mekanismer, der ligger bag.
At være psykolog er en beskyttet titel i Danmark, hvilket betyder, at titlen kun må anvendes af personer, som er uddannet enten cand.psych. eller cand.pæd.psych. fra universitetet. Uddannelsen tager 5 år, og efterfølgende har psykologen mulighed for at efteruddanne sig i forskellige retninger.
Som psykolog kan man også vælge at tage en 2-årig praktisk efteruddannelse for at anvende titlen som “autoriseret psykolog”. Dette er frivilligt i Danmark, og er derfor ikke en nødvendighed for at kunne bruge sit fag i praksis.
En psykolog er uddannet til at være i stand til at vurdere og stille en diagnose på psykiske sygdomme. En psykolog må dog, til forskel fra en psykiater, ikke udskrive medicin til patienten.
En psykolog hjælper patienter med deres personlige problemer, herunder fx angst, depression, stress, lavt selvværd eller andet gennem samtaler og kontinuerlig terapi. Psykologen hjælper mennesker, der oplever kriser i mere eller mindre alvorlig grad.
En psykolog kan, på baggrund af samtalerne, vurdere, at patienten har behov for medicin, hvorefter de kan tage kontakt til lægen og videregive deres vurdering.
Den vigtigste forskel mellem en psykoterapeut og en psykolog, og som er vigtig at tage i betragtning, hvis du skal vælge mellem de to, er at en psykoterapeut ikke arbejder med alvorlige psykiske sygdomme.
Psykoterapeuter tager sig af mindre alvorlige personlige kriser, hvilket en psykolog også kan, men en psykolog tager sig også af de kriser, som har en mere alvorlig karakter.
En psykoterapeut er derudover ikke en del af det offentlige behandlingssystem, hvorfor regionerne også er politisk bundet til kun at anvende psykologer i deres arbejde. Derfor skal du også selv opsøge og betale for en psykoterapeut, hvis du vil have hjælp af denne form for terapeut.