Bliv ringet op

    Bliv ringet op

    Har du brug for hjælp til at vælge uddannelse?

    Hvilken afdeling er nærmest dig?

      Vi er her for at hjælpe dig.
      Skriv til os og vi vender tilbage snarest muligt.

      Hukommelse 3

      • Gerda Feldborg
      • 7. november, 2018

      Som en fortsættelse af hukommelse 1 og 2, beskriver jeg her i meget forkortet form, mekanismerne i den procedurale hukommelses måde at lagre især traumatiske begivenheder.

      Vores erindringer er med til at definere, hvem vi er, som menneske. De er det fundament, der gør, at vi kan holde kursen som ”mig” og det kompas vi styrer efter, så vi hele tiden er i overensstemmelse med den identitet vi har. Erindringerne vi henter fra hukommelsen, har flere funktioner. Den er helt nødvendig for at kunne sikre os en fremtid, den udvælger selektivt de elementer fra fortiden, der gør, at vi ved hvad der virker og hvad der ikke virker, eller er skadeligt. Dvs den hukommelse vi kan komme i kontakt med nogle gange bevidst, nogle gange ubevidst (positive erindringer lægger sig også i den procedurale hukommelse). Denne hukommelse skaber en forbindelse mellem nutid og fremtid. De gode minder er vi vilde med – de dårlige får os til at undgå ting. Denne type erindringer kan vi snakke om og reflektere over. I modsætning til de almindelige erindringer – som forandrer sig over tid – har vi de traumatiske erindringer, som er upåvirket af livets gang – de er frosset fast og låste. Det skal siges at nogle gode erindringer også lægger sig låste i den procedurale hukommelse, nemlig fx dem som har at gøre med en hensigtsmæssig måde at indgå i relationer på. De traumatiske er imprints(indtryk) fra overvældende, dybe indtryk som er printet ind i personens hjerne, krop og psyke. Disse bliver stort set ikke opdateret eller tilført nye informationer. Traumatiske erindringer har en tendens til at dukke op pludseligt og fragmenteret – af stivnede sanseindtryk, såsom billeder, lyde, følelser, lugte, smage og kropsfornemmelser. Personen bliver grebet af samme reaktioner, som da begivenheden fandt sted. De vil ofte, hvis man forsøger at slippe dem, komme igen og igen som uhensigtsmæssige reaktioner. De er upåvirkelige af almindelig bearbejdning og vil plage personen, måske mere intenst og i nogle tilfælde brede sig til personens øvrige liv. Det er et mareridt uden ende. Denne type erindringer/traumer lægger sig i den procedurale hukommelse, også kaldet de implicitte erindringer. De forgår langt udenfor vores normal bevidsthed. De etablerer sig som en kombination af følelser og færdigheder – dvs. ting kroppen gør automatisk (fx trækker sig sammen= en procedure). Den følelsesmæssige implicitte del af erindringen fungerer som en form for bogmærke (el flag) mht. at udpege en bestemt prodedural erindring som indeholder data for overlevelse, social funktion, responser o.a. Følelser udløses af elementer i den aktuelle situation, som ligner følelser fra den tidligere oplevelse, der netop førte til dannelsen af en procedural erindring. Når den procedurale erindring fra et traume, også udviklingstraumer, bliver udløst, bliver v i holdt i et jerngreb, som vi ikke umiddelbart kan slippe ud af.

      Procedural hukommelse falder i 3 kategorier:

       

      1. Tillærte motoriske færdigheder/handlinger, der ligger i mønstre. Dvs. fx at kroppen trækker sig sammen, hver gang personen kommer i tæt kontakt med det modsatte køn
      2. Reaktioner på nødsituationen (grundlæggende overlevelse, instinkt, nemlig flugt, kamp, stivnen. Disse spiller en afgørende rolle i traumer)
      3. Organismens tendens til at tiltrække eller frastøde. Dvs. at trække sig væk, er oftest overlevelsesmekanismen ved traumer, sammen med stivnen, der også er en form for at trække sig væk.

       

      Traumatiske, især de tidlige, erindringer lægger sig i alle 3 kategorier, bl.a. på grund af at det handler om det lille barns overlevelse i familien (flugt, kamp, stivnen). Kroppens tendens til frastødning, væk fra noget ubehageligt/farligt, samt at kroppen, i forbindelse med bestemte begivenheder, har lært sig at bestemt handlemønster.

      Når vi i terapi skal have kontakt til og behandle disse traumer, er der selvsagt brug for at få kontakt til den procedurale hukommelse. Dette kan kun lade sig gøre ved at kontakte følelsen eller kropsfornemmelsen, og dette foregår inde i kroppen. Det kræver mere end almindelig samtaleterapi med sprog og brug af den logiske del af hjernen. Den moderne hjerneforskning har lagt grunden til at indenfor den neuroaffektive tilgang, kan vi få viden og redskaber til at komme i kontakt til den dybeste og mest ubevidste del af hukommelsen, nemlig den procedurale.

      Dermed bliver vi som terapeuter i stand til at hjælpe med selv de allersværeste problematikker og traumer. Jeg gætter på det må være enhver terapeuts drøm. Det er i hvert fald min.

      Note: Denne beskrivelse af den procedurale hukommelse, er som skrevet, forkortet temmelig meget af hensyn til pladsen og derfor er kun det allermest nødvendige beskrevet, for at give et lille indblik i hukommelsens fantastiske konstruktion.

      Parforhold, forskelligheder og diagnoser
      Parforhold, forskelligheder og diagnoser: I et sundt parforhold er forståelse og respekt for både sig selv og hinanden fundamentalt. Hos Dansk NLP Institut arbejder vi ud fra en grundlæggende tro på, at alle gør deres bedste ud fra de forudsætninger, de har. Vi ser disse forudsætninger som de landkort, vi bærer med os, skabt af alle vores oplevelser gennem livet. Når vi bliver bevidste om disse landkort og accepterer alle dele af os selv, også dem vi måske ikke er stolte af, kan vi begynde at opbygge et sundt forhold til os selv og dermed til andre. Et sundt parforhold handler derfor ikke kun om at forstå og rumme den anden, men også om at forstå og rumme sig selv. Gennem denne forståelse kan vi bedre navigere i de udfordringer, vi møder sammen, og skabe et forhold, der er præget af åbenhed, nysgerrighed og støtte. Denne artikel dykker ned i, hvordan vi kan opbygge et sundt parforhold, hvad enten vi står overfor diagnoser, stress, tvivl eller udfordringer med selvværd, og hvordan vi kan bruge vores forskelligheder som en styrke i relationen.
      Hvad er en psykoterapeut: Alt om uddannelse, metoder og forskelle
      Står du med spørgsmål om, hvad en psykoterapeut egentlig er, og hvordan de adskiller sig fra psykologer eller coaches? Eller overvejer du måske at søge hjælp til personlige udfordringer og vil sikre dig, at du vælger den rigtige fagperson? I denne artikel giver vi dig en dybdegående indsigt i psykoterapeutens rolle, uddannelse og arbejdsmetoder.
      Magt og dominans i parforholdet
      Magt og dominans i parforholdet er et komplekst emne, der berører både de subtile og de mere åbenlyse dynamikker, der kan opstå mellem to mennesker. Når den ene part udviser kontrollerende adfærd, kan det være et tegn på dybereliggende følelsesmæssige behov, som kan stamme fra tidligere oplevelser i livet. Dette blogindlæg undersøger, hvordan kontrollerende adfærd opstår, hvordan man kan arbejde med det i terapi, og hvordan metoder som NLP kan hjælpe par med at forstå og ændre disse mønstre. Vi vil også dykke ned i, hvordan dominans, psykisk vold og manipulation kan påvirke relationer, samt hvordan man kan genopbygge tillid og håndtere konflikter på en mere konstruktiv måde. Forståelsen af disse mekanismer kan hjælpe med at fremme sundere og mere respektfulde forhold.
      Skam og vrede i parforholdet
      Skam og vrede er følelser, der ofte spiller en central rolle i parforholdet, men som sjældent bliver talt om åbent. De kan skabe barrierer, der hindrer ægte kommunikation og forståelse mellem parter. I dette blogindlæg dykker vi ned i, hvordan skam manifesterer sig i relationer, og hvordan vi kan bruge NLP-værktøjer til at forstå og bearbejde disse følelser. Vi vil udforske, hvordan skam i parforholdet både er individuelt og fælles, hvordan den positive intention bag skammen kan komme frem i lyset, og hvordan den ubevidste skam kan skabe både fremmedgørelse og konflikter. Læs med, og få indsigt i, hvordan du kan bryde den skadelige spiral af skam og vrede, og hvordan du kan fremme en mere konstruktiv og åben kommunikation i dit forhold.
      Parforhold i krise
      Parforhold er en dynamisk rejse, der rummer både op- og nedture. Alle forhold går gennem faser, og nogle af disse faser kan være særligt udfordrende. Fra kriser som den velkendte "7 års krise" til de vanskelige følelser, der opstår efter utroskab eller følelsen af at være vokset fra hinanden, kan det være svært at finde tilbage til den forbindelse, man engang havde. Men det er netop her, hvor NLP-terapi kan spille en central rolle. I NLP-parterapi får vi værktøjer, der giver os muligheden for at forstå og ændre de tankemønstre og adfærdsmønstre, der kan skabe afstand mellem partnere. I et parforhold er kommunikation, konflikthåndtering og følelsesmæssig tilknytning afgørende for trivsel, og mange par har gavn af at arbejde med disse elementer i svære perioder. Uanset om det handler om at genoprette tillid efter svigt, forbedre intimiteten, eller arbejde med stædighed og modstand i konflikter.
      Behandling og håndtering af stress
      Stress er en udbredt udfordring i dagens samfund, som påvirker både krop og sind på mange måder. Uanset om du oplever akut stress, der opstår pludseligt i en krisesituation, eller kronisk stress, der udvikler sig over tid, er det vigtigt at have effektive strategier til at håndtere stress. I dette blogindlæg udforsker vi flere metoder til behandling og håndtering af stress, herunder NLP psykoterapi, meditation, motion og selvbehandling. Vi kigger også på, hvordan kost, medicin og terapi kan spille en rolle i stresshåndtering og giver konkrete råd til at finde balance i en stressfyldt hverdag.
      Stress og arbejdspladsen: Årsager, konsekvenser og håndtering
      Stress på arbejdspladsen er et udbredt problem på mange arbejdspladser, og det kan have alvorlige konsekvenser både for den enkelte medarbejder og for virksomheden som helhed. Men hvad er best practice når vi taler om årsager, konsekvenser og håndtering af stress og hvordan påvirker det arbejdsmiljøet? Ydermere, når vi har den viden, hvilke strategier kan så anvendes til at forebygge og håndtere det?
      Forståelse og genkendelse af stress
      Hvad er vigtigt ved forståelse og genkendelse af stress? Stress er en belastningsreaktion. Medicinsk taler man om stress som en belastningsreaktion, som sætter ind, hvis vi er pressede eller er i situationer, som overstiger vores almindelige handleevner. Stress opstår, når de krav, forventninger og belastninger, som omgivelserne stiller til os eller som vi stiller til os selv, f.eks. på arbejde, i familien eller i uddannelsessystemet, overstiger de ressourcer og muligheder, som vi har til rådighed for at imødegå eller takle belastningen.
      Håndtering af angst – traditionelle, naturlige og alternative metoder
      Angst kan være en overvældende og udfordrende tilstand, som mange oplever på forskellige måder. Fra medicinsk behandling til alternative metoder og egen pleje – der er mange tilgange til håndtering af angst. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i de mest almindelige behandlingsmuligheder og teknikker mod angst, der kan hjælpe med at lindre angst og finde balance i livet, samt udforske hvordan NLP kan bidrage med redskaber og perspektiver i denne proces.
      Angst og relaterede tilstande
      Angst og relaterede tilstande – hvad betyder det egentlig at leve i et 'diagnose samfund' i praksis? Hvor meget plads efterlader det til at vi kan føle det, vi føler, under betegnelsen at være menneske, og hvor alsidigt kan det billede få lov at være før vi tyer til kategorisering af vores tilstande med betegnelser som fx angst og ADHD, angst og depression, eller stress? Hvordan hænger disse betegnelser og de underliggende tilstande sammen, og på hvilke måder adskiller de sig fra hinanden?